FOTO: Shutterstock

Allt du behöver veta om AdBlue

Kör du en dieselbil från Seat med SCR-katalysator? Hos oss får du hjälp med att fylla på AdBlue.

Vår bilmodell Alhambra med dieselmotor är utrustad med SCR-katalysator för avgasrening. Genom att tillsätta AdBlue omvandlar systemet skadlig kväveoxid till ofarligt kväve och vatten.

Med AdBlue minskar utsläppen av kväveoxider med upp till 90 procent. Produkten består av 32,5 procent urealösning (karbamid) i avjoniserat vatten.

Ungefärlig förbrukning

I snitt förbrukar en bil cirka 1,5 liter AdBlue per 100 mil, dock varierar detta beroende på körstilen hos föraren, vilken arbetstemperatur systemet har samt vilken yttertemperatur det är. Om en bilist kör 1 400 mil/år med sin Alhambra, vars AdBlue-tank rymmer cirka 17 liter, kan den köras cirka 1 133 mil innan tanken är tom. Behovet av att fylla på AdBlue blir då 1,2 gånger/år.

Bilen påminner dig så att du i god tid kan planera in ett besök hos oss för att fylla på AdBlue-tanken. Första indikeringen för låg AdBlue-nivå visas när det återstår 2 400 km i körsträcka innan tanken är helt tom. Färddatorn visar därefter denna indikering var 100 km och räknar samtidigt ner återstående körsträcka.

AdBlue finns i dunk eller plastflaska, fylls på i en separat tank och får aldrig blandas med dieselbränslet. Har du en bil som är utrustad med SCR-katalysator sitter påfyllningen för AdBlue olika placerad beroende på modell.

Vi hjälper dig

Kom förbi oss så hjälper vi dig med påfyllningen. Du betalar inget för arbetet, endast för AdBlue. Vårt rekommenderade cirkapris för 10 liter är 181 kronor.

Publicerat: 28 november, 2016 Senast ändrad: 6 februari, 2019
Skrivet av redaktionen

Vi i redaktionen är erfarna biljournalister och bilentusiaster som här samlar all information bilägare kan ha nytta utav.

Relaterade artiklar