Är du osäker på om det går att köra en vinter till på dina gamla däck? Förutom att mäta mönsterdjupet kan du läsa av däckets ålder med hjälp av nummerserien på däcksidan.
Från 1 september 2000 måste alla däck vara DOT-märkta med en fyrsiffrig datummärkning som visar när däcket är tillverkat. Exempelvis står ”3017” på ett däck för att det tillverkades vecka 30 år 2017.
När däck lagras rätt och inte utsätts för solljus, hög värme eller ozon åldras de inte nämnvärt. Däremot kan gummiblandningen i gamla däck bli hård vilket försämrar väggreppet.
– När mönsterdjupet är 3 millimeter, helst redan vid 4 till 5 mm, bör du byta till nya vinterdäck. Byt även när däcken börjar bli för hårda och/eller om de har sprickor, säger Emma Johansson, After-sales Expert på Din Bil Sverige.
Kan förbrukas snabbare
De dubbfria vinterdäckens egenskaper och prestanda försämras i takt med att mönsterdjupet slits, och dubben kan förbrukas snabbare än däckmönstret.
Därtill har en ny däckmodell oftast bättre egenskaper än sin föregångare.
Vad är viktigast att tänka på när jag ska köpa nya vinterdäck?
– Att du väljer ett bra märke och att däcken har bra grepp och kort bromssträcka. Många uppskattar också ”tysta” vinterdäck för komfortens skull, säger Emma Johansson.
Generellt ger ett något smalare däck bättre vinteregenskaper då de tränger ner lättare i snö och slask. Bredare däck har en benägenhet att glida på ytan av snö och slask, vilket ger ett sämre väggrepp. En bra tumregel är att alltid följa biltillverkarens rekommenderade däckdimensioner.
Och: kom ihåg att dra bort de stora klisterlapparna som sitter på dina nya däck innan du drar iväg!
Snöflinga
Under många år medförde bristen på korrekt standardisering att många kände sig vilsna när det kom till att välja däck. Att skilja mellan alla olika modeller för sommar och vinter var inte helt enkelt.

Sedan 2012 är det dock enklare för konsumenterna. Då tog EU fram nya regler för märkning av vinterdäck. 3pMSF (3 Peaks Mountain Snowflake) är en symbol med en snöflinga i en alptopp. Det är den märkningen som är funktionstestad enligt UN ECE R117 och som kvalificerar ett däck för användning i ”svåra snöförhållanden”.
Hur vet jag att vinterdäck godkänts för vinterväglag?
– Grovmönstrade däck med vintermönster kan man betrakta som vinterdäck och de ska vara märkta med M+S (Mud and Snow) eller med 3pMSF. Men, även om ett däck är märkt med M+S är det ingen garanti för att däcket är ett godkänt vinterdäck för vinterväglag. Det bör därför kollas upp, säger Emma Johansson, After-sales Expert på Din Bil Sverige.
Kör du med dubbfria däck utan rätt märkning kan det leda till böter om vinterväglag råder. Är du inblandad i en olycka kan det dessutom leda till misstanke om vårdslöshet i trafik och utebliven ersättning från försäkringsbolaget.
… och det här betyder däckets övriga ”koder”
Exempel däckmärkning: 195/65R15 91H
Bredd: 195 står för bredden i millimeter
Profilförhållande: 65 är förhållandet mellan däckets höjd och bredd uttryckt i procent.
Däckets inre konstruktion: R anger att däckets konstruktion är ”radial”.
Fälgdiameter: 15 står för diametern på fälghålet räknat i tum (15 tum).
Belastningsindex: 91 är ett index som anger den maximala belastningen som däcket får utsättas för när det har maximalt lufttryck, här 615 kg per däck.
Hastighetsindex: H är ett index som anger hur hög hastighet däcket maximalt får utsättas för på ett säkert sätt, här 210km/h. Hastighetsindex ger även en uppfattning om däckets övriga egenskaper – grepp, riktningsstabilitet, rullmotstånd, våtgrepp och vattenplaningsegenskaper.
M+S: Visar att det enligt EU:s bestämmelser är ett ”vinterdäck”, men däckets prestanda under vinterförhållanden är inte testat. M+S finns på många grovmönstrade terrängdäck, till exempelvis jeepar och 4×4-fordon, utan att vara särskilt avsedda för nordiskt vinterväglag.
3pMSF: 3 Peaks Mountain Snowflake är en symbol med en snöflinga i en alptopp. En standardiserad och kontrollerad märkning av EU-myndigheter vilken garanterar att produkten är lämplig för användning under tuffa väderförhållanden vintertid, samt att däcken behåller prestanda vid temperaturer under noll.

Läs mer: ”Dubbdäck vs dubbfritt” – Vi listar för- och nackdelar