FOTO: Shutterstock

Spolarvätska: Här är allt du behöver veta

Hur undviker jag att spolarvätska fryser på vintern? Hur blandar jag den optimalt? Vilket märke är bäst?
Det är några av de vanligaste sökningarna som görs på nätet i ämnet spolarvätska. Erica Christensson, serviceassistent inom Din Bil-gruppen, ger svaren.

– Till alla bilar vi säljer så har vi en Svanen-märkt spolarvätska; Swede Handling. Du kan också titta i instruktionsboken vilket typ av spolarvätska som rekommenderas för just din bil. Har du köpt en begagnad bil kanske den uppgiften saknas och då är du alltid välkommen in till oss och fråga om råd.

Många undrar också hur ofta man ska byta spolarvätska. Men det fungerar inte på samma sätt som vid byte av motorolja. Svaret är att du inte behöver byta ut den alls.

Erica Christensson
Erica Christensson. FOTO: Din Bil

– Enbart fylla på vid behov och en lampa på instrumentbrädan indikerar när det är dags. Storleken på behållarna, som sitter under motorhuven, varierar mellan olika bilar. Från tre upp till nio liter.

Hur blandar man spolarvätska?
– Det kan vara olika beroende på vilket märke du använder och i vilken temperatur du ska vara i. Just vårt märke, som är en koncentrerad spolarvätska, klarar upp till -29 grader innan den fryser om man blandar 50/50, hälften spolarvätska och hälften vatten. Det finns också färdigblandade spolarvätskor, som dock är dyrare, att köpa.

Förutom en särskild spolarvätska ägnad för vintertid finns en spolarvätska anpassad för somrigare väder.

– Den vätskan innehåller mer rengöringsmedel eftersom det är många insekter och dylikt som fastnar på vindrutan.

Frågan om vilken spolarvätska som är bäst är närmast omöjlig att svara på. Med ett skratt säger Erica Christensson att ”vi rekommenderar så klart vår egen”. Hon poängterar att det är viktigt att med jämna mellanrum kontrollera och byta ut torkarbladen, som slits över tid, för att uppnå bästa möjliga sikt.

Ska man alltid ha en flaska spolarvätska i bilen som reserv?
– Det skulle det kunna vara men eftersom vätskan är brandfarlig avråder vi från det. Tillgängligheten är dessutom så pass god med många försäljningsställen.

FAKTA/Expertens 3 bästa råd

1) Kontrollera att du fyller på spolarvätska i rätt behållare under motorhuven. Det kan bli väldigt dyrt om du av misstag häller vätskan fel. Det finns oftast en tydlig symbol som visar var någonstans du ska fylla på.

2) Ska du på semester? Kolla i så fall noga i förväg vilka temperaturer du kommer att befinna dig i för att undvika att spolarvätskan fryser.

3) Känner du dig osäker på något, kom in till oss! Det är alltid bättre att ställa en fråga för mycket än att göra fel.

Publicerat: 13 november, 2020 Senast ändrad: 15 januari, 2023
Skrivet av redaktionen

Vi i redaktionen är erfarna biljournalister och bilentusiaster som här samlar all information bilägare kan ha nytta utav.