FOTO: Erik Hagman

Viktiga datum för däckbyte

När är det dags att byta däck? Inför skiftet från vinter- till sommardäck är det en del att hålla koll på. Här har vi samlat några datum att lägga på minnet.

Sverige

• 1 oktober – 15 april: Dubbdäck får användas. Om det råder, eller befaras bli, vinterväglag får du ha dubbdäck även annan tid.
• 1 december – 31 mars: Krav på vinterdäck, om det är vinterväglag ute. Kravet gäller både tunga och lätta fordon, liksom utlandsregistrerade fordon.
• 1 april – Sommardäck får användas, även om det råder vinterväglag.
• 16 april – 30 september: Förbjudet att använda dubbdäck, om det inte är eller väntas vinterväglag – finns snö, is, snömodd eller frost på någon del av vägen.

Det är olagligt att köra på ett vinterdäck vars mönsterdjup är under 3 mm men rekommendationen att byta är 5 mm, då däcken börjar tappa förmågan att effektivt leda bort snö och is.

– Även om däcken rekommenderas att bytas vid 5 mm så fungerar däcken inte optimalt i vissa situationer. Tänk på att ta det extra lugnt vid svårare väderförhållanden. Det är inte vid goda väderförhållanden man brukar märka att däcken inte fungerar optimalt utan när det är för sent, säger Michael Karlsson, däckansvarig inom Din Bil Gruppen.

För sommardäck gäller siffrorna 1,6 mm, respektive 3 mm. Därefter tappar däcket sin förmåga att leda bort vatten, och bromssträckan blir längre.

Michael Karlsson poängterar också vikten av att inte nonchalera de datum för däckbyten som gäller.

– Sommar- och vinterdäck har olika gummiblandningar som gör att de fungerar bättre i sin tänkta miljö. Exempelvis så försämras ett vinterdäcks, som är avsett att stå emot kyla, egenskaper av värme och vice versa.

boka tid för hjulskifte

I våra grannländer Danmark och Norge gäller följande:

Danmark

1 november till 15 april är det tillåtet med dubbdäck.

Norge (södra delarna)

Från söndag efter påsk och fram till 31 oktober är det otillåtet med dubbdäck.

Norge (Nordland, Troms och Finnmark)

15 oktober till 1 maj är dubbdäck tillåtet att använda.

Läs också: 4 saker att tänka på efter däckbytet

Publicerat: 26 mars, 2018 Senast ändrad: 24 februari, 2023
Skrivet av redaktionen

Vi i redaktionen är erfarna biljournalister och bilentusiaster som här samlar all information bilägare kan ha nytta utav.