Vinterdäck – 10 viktiga saker att tänka på

Det är mycket att tänka på när det gäller vinterdäck. Gummiblandningen ska passa vårt nordiska klimat, däcket ska passa din bilmodell – och de ska helst sänka bränsleförbrukningen också. Här kommer några saker som kan vara bra att känna till.

 1. Byt i tid
  Lagen säger att du ska ha vinterdäck från 1 december till 31 mars om det är vinterväglag. Vinterdäcken kan vara dubbade eller dubbfria. Det är tillåtet med dubbdäck mellan 1 oktober och 15 april om det ska bli eller redan är vinterväglag.
 2. Kontrollera hur däcken mår
  Dubbarna kan vara slitna och mönstret dåligt, Mönsterdjupet ska vara minst 3 millimeter enligt lagen, men experterna rekommenderar att du byter vid 5 millimeter. Dubbarna ska sticka ut minst 1–2 mm och skarpa i kanterna, inga dubbar får fattas.
 3. Däcken åldras
  Med tiden blir gummit hårt och greppet sämre. Vi rekommenderar att du inte har däck som är äldre än fem år. Läs av hur gammalt däcket är:  Texten DOT och en rad siffror på däcket, de sista siffrorna visar tillverkningsvecka och år. DOT XX XX XXXX 1812, däcket är tillverkat vecka 18 år 2012. Läs mer i artikeln ”Så läser du siffrorna på däcken”.
 4. Välj rätt dimension
  Däcken du köper ska vara anpassade för bilens vikt och hur fort bilen får köra. SEAT har testat sig fram till vad som är optimalt för bilens väghållning och prestanda och vilka däck som bäst passar fälgarna. I bilens registreringsbevis står det vilken dimension däck och fälgar ska ha.
 5. Dubbat eller odubbat
  Det finns både nordiska och europeiska friktionsdäck. De nordiska är anpassade för vårt kallare klimat med mjukare gummiblandning, de europeiska är anpassade för väta och högre hastigheter. Det existerar inget universaldäck som är tyst, har lågt rullmotstånd och samtidigt ger god bränsleekonomi på alla underlag. Så fundera på var du ska köra, vad det är för klimat och vilka andra förutsättningar som gäller. Om du ska köra i miljöer där snö och is är mer regel än undantag är dubbdäck att föredra. Friktionsdäck är bra om du ska köra i en kommun/stad/land där det råder dubbdäcksförbud. Läs mer i artikeln ”Dubbdäck vs dubbfritt”.
 6. Välj ett premiumdäck
  När din SEAT lämnar fabriken är den utrustad med premiumdäck anpassade just för din bilmodell. Däcken kommer från våra samarbetspartners och vi rekommenderar att du väljer någon av dem när du ska köpa nya däck. Det lönar sig ofta eftersom däcken har lägre rullmotstånd och gummiblandningar som klarar fler mil och ger bättre bränsleekonomi.
 7. Boka tid för hjulbyte
  Din SEAT-verkstad hjälper dig att välja – och byta till – rätt däck. Snön kan komma snabbt så var ute i god tid så slipper du stressa och köa i onödan. De kan också hjälpa dig med ett bromstest. Många gånger kan de även förvara dina hjul så att du slipper besväret med att bära och hitta plats för dem. Behov av service eller reparation? Prata med din servicerådgivare så kan du få det gjort i samband med däckbytet. BOKA TID FÖR HJULSKIFTE
 8. Efterdra och kontrollera lufttryck
  Någon vecka efter att du skiftat hjul bör du efterdra hjulskruvarna så att de sitter ordentligt. Kontrollera även lufttrycket då och då. Fel lufttryck påverkar köregenskaper, bränsleförbrukning och däckets livslängd på ett negativt sätt. Du hittar information om lufttryck för din bil i instruktionsboken, i tankluckans insida eller på dörrstolpen vid förarplatsen.
 9. Ta av vinterdäcken i tid
  Dubbdäcken ska bytas till sommardäck senast den 15 april. Odubbade friktionsdäck får du använda året runt men tänk på att köregenskaperna på sommarväglag försämras, framförallt blir bromssträckan avsevärt längre med de mjukare friktionsdäcken.
 10. Lagra rätt
  Däck är känsliga för värme och solljus så mörkt, torrt och svalt är det som gäller. Däck på fälg lagrar du liggande, lösa däck stående. Lagra däcken rätt så räcker de längre.
  Vi erbjuder däckhotell, ett extra smidigt sätt att lagra sommardäck och vinterdäck under säsongen som de inte används. Du slipper ödsla förrådsutrymme för däcken, du vet att de blir lagrade på rätt sätt, och du får dem smidigt och korrekt monterade när det är dags för skifte.

Hur mår din vinterdäck? Missa inte vår vinterdäckskampanj på nya däck. Vid köp av 4 däck ingår däckskifte inkl. balansering utan extra kostnad, värde 1.000:-. Läs mer

BOKA TID FÖR HJULSKIFTE
Välj enkelt den tid och anläggning som passar dig bäst.

Källa: VGS

Publicerat: 10 oktober, 2019 Senast ändrad: 15 januari, 2023
Skrivet av Din Bil Servicemarknad