FOTO: Shutterstock

Så påverkas bilen av dåliga stötdämpare

Hur viktigt är det egentligen med hela stötdämpare? Och hur vet man att det är dags att byta ut dem? Jonas Almlöf, reservdelsexpert inom Din Bil-gruppen, reder ut hur mycket bilen försämras med defekta stötdämpare.

Undermåliga stötdämpare innebär inte bara försämrade köregenskaper utan leder också till längre bromssträcka. Bilens däck kan tappa kontakten mot vägen med slitna stötdämpare som inte klarar av att hålla hjulen konstant mot marken. Slitna stötdämpare gör att däcket studsar upp och ner, och då riskeras även en längre bromssträcka.

– Stötdämparnas huvuduppgift är att hålla bilen stilla, att parera guppigt och grusigt underlag. Fjädringen håller uppe chassit och de fyra stötdämparna reglerar och stabiliserar bilen vid stötar. Är stötdämparna defekta blir det svajigt när du kör över ett gupp, och ett klunkande ljud uppstår när dämparen går hela vägen till botten, säger Jonas Almlöf, reservdelschef på Volkswagen Smista.

Han säger att det är ganska svårt att göra en hundraprocentig kontroll på egen hand. Men det finns ett sätt att få ett hum om stötdämparnas status.

– Du kan stå framtill och trycka ner ett hörn. Fungerar stötdämparen ska bilen gunga tillbaka och därefter stanna i sitt läge, inte gunga upp och ner flera gånger. Du kan även lysa med en ficklampa för att se om det finns några läckage på stötdämparen.

Vanligtvis kontrolleras stötdämparna noggrant när bilen besiktas. Vid misstanke om någon defekt mellan kontrollerna är rådet att alltid lämna in bilen på verkstaden.

Slits mer på vintern

Stötdämparna har stor betydelse för trafiksäkerheten. Därför är det viktigt att vara uppmärksam på om det är dags att byta ut anordningen. Enligt Jonas Almlöf varierar det gällande hur lång livslängd stötdämpare brukar ha, men att de generellt sällan går sönder.

– Kör du ofta med mycket last och/eller på grusvägar slits stötdämparna mer till skillnad från om du enbart kör på asfalt. Då håller sig bilen ganska rak på vägen. Det finns gummiskydd, både på framvagnens och bakvagnens stötdämpare. Skulle det gå sönder när du kör på grusväg tränger partiklar in och packningen slits.

I en jämförelse mellan årstiderna är övergången till vinter den mest kritiska.

– Stötdämparna slits mer vintertid eftersom väglaget är mer obalanserat med snö och is, därför är det väldigt viktigt att ha stötdämpare i bra skick på vintern.

Porträtt av man som ler och tittar in i kameran. Han har svart hår och skägg, samt svart tröja.
Jonas Almlöf, reservdelsexpert inom Din Bil-gruppen.

Eftersom stötdämpare sällan byts ut har Jonas Almlöf svårt att presentera någon klar statistik.

– Bytesintervallet är högst individuellt beroende på hur bilen körts. Har den åkt mestadels på motorväg eller gått mycket på grusvägar och/eller varit tungt lastad? Det är i alla fall vanligare att vi byter dämpare på transportbilar även om det inte sker särskilt ofta det heller.

Går det att höra när stötdämparna börjar bli dåliga?

– När du stöter i någonting hör du ett klonkande ljud när dämparen går i botten. Men det kan vara svårt att veta för det kan också handla om en brusten fjäder. Att köra med dåliga stötdämpare en längre tid kan leda till att andra delar tar skada, säger han.

Byts ut av åldersskäl

Beroende på biltyp, och om det är fram eller bak, ingår det lite olika arbetsmoment för att byta stötdämpare, beskriver Jonas Almlöf.

– I framvagnen har du stötdämpare och fjädern som sitter runt. Man tar bort hela fjäderbenet och sedan ska du pressa ihop fjädrarna vilket är ganska riskfyllt om du inte har specialverktyg. Baktill sitter vanligtvis stötdämparen och fjädern bredvid varandra, inte ihop.

Oftast byts stötdämpare av åldersskäl eller om man kört väldigt många mil. För att alla ska synka med varandra byts de vanligtvis ut parvis.

Vilka stötdämpare är bäst? Och måste man alltid köpa de dyraste?

– Originalmässigt har vi till 90 procent bara en variant att välja på. Även om en stötdämpare ser likadan ut och passar så kan den ha en helt annan konstruktion och bilen kan därför bete sig helt annorlunda.

Vad är en fjäderbärande stötdämpare?

– Det är den som sitter ihop med fjädern, sitter i framvagnen, och kallas för MacPherson. Vi har inget särskilt namn på de som sitter i bakvagnen. Det finns oljefyllda, som är vanligast, och gas-stötdämpare men funktionen är densamma.

4 tips om stötdämpare

Jonas Almlöf, reservdelsexpert inom Din Bil-gruppen, delar med sig av fyra generella tips om stötdämpare.

  • Lasta inte mer än bilen klarar av, annars slits stötdämpare och annat mer än vanligt. Kör försiktigt vid farthinder eller trottoarkanter. Allt för hastiga rörelser påverkar stötdämparnas livslängd.
  • Upplever du att bilen är gungig vid körning på ojämnt väglag eller att den slår i vid större hinder? Åk till verkstaden. Stötdämpare eller kringliggande delar kan vara defekta.
  • Lämna alltid in bilen enligt servicedirektiv. Stötdämparna kontrolleras under de flesta servicetillfällen.
  • Använd alltid originaldel vid byte. Den är rätt anpassad för din bil.
Publicerat: 3 mars, 2023 Senast ändrad: 3 mars, 2023
Skrivet av redaktionen

Vi i redaktionen är erfarna biljournalister och bilentusiaster som här samlar all information bilägare kan ha nytta utav.