#14: Turboaggregat

FOTO: Erik Hagman

Från att ha varit något som mest förknippades med sport- och prestandabilar, är turbon idag närmast obligatorisk i en modern förbränningsmotor. Turbons uppgift är att trycka in mer luft i förbränningsutrymmet. Ju mer luft som pressas in och ju mer drivmedel som används för att tända luft/bränsleblandningen, desto högre effekt får motorn.

Turboaggregatet gör att motorerna kan ha mindre cylindervolym, vilket leder till lägre bränsleförbrukning, men med bibehållen motoreffekt och körbarhet. Något som inom bilindustrin kallas för ”downsizing”.

Ett turboaggregat består enkelt uttryckt av två turbinhjul på en gemensam axel. Den ena sidan drivs av motorns avgasström, och den andra matar sval luft in i motorn. Turbon utsätts för stora påfrestningar och kan vid maxbelastning rotera med över 150 000 varv per minut.

Som alla delar slits även turbon med tiden och kan behöva bytas, antingen till en fabriksny eller renoverad. För att maximera livslängden kan du undvika kraftig acceleration vid kall motor och låta motorn gå med låg belastning innan den stängs av.

Se alla delar i serien #originalpartart

Publicerat: 7 mars, 2017 Senast ändrad: 23 oktober, 2018
Skrivet av redaktionen

Vi i redaktionen är erfarna biljournalister och bilentusiaster som här samlar all information bilägare kan ha nytta utav.