FOTO: PWR Racing Team

Doldisarna bakom racerstjärnorna

Seat Dealer Team kör med två bilar i årets upplaga av banracingens kungaklass, STCC.
Bakom ratten i var sin SEAT Leon Cupra TCR sitter motorstjärnorna Robert Dahlgren och Daniel Haglöf.
Men, bakom bilens prestanda ligger skickliga racingmekaniker.
Häng med in i depån och möt Johan Lundin och Henric Nilsson, teamets två heltidsanställda racingmekaniker.

Det finns olika vägar till ett mekanikerjobb inom motorsport. En är att välja en fordonsinriktad linje efter grundskolan, en annan är att som barn börja plocka isär mekaniska prylar – och lära av att göra.

Johan Lundin valde Mantorps motorsportgymnasium och efter studenten började han arbeta med Radical där han lärde känna sin nuvarande arbetsgivare Peter ”Poker” Wallenberg. Johan har huvudansvaret för Robert Dahlgrens bil och har varit en del av PWR Racing Team från start 2012.

Henric tog en annan bana. Redan som knatte skruvade han isär mekaniska prylar, mopeder, och byggde om en motorcykel till crosshoj.
Efter sin utbildning till snickare har han under årens lopp hunnit laga både mobilmaster och handikapphissar. Men, med sig i bagaget har Henric även en gedigen erfarenhet av jobbet som motocrossmekaniker hos Husabergs fabriksteam i VM.
Jobbet som ansvarig för teamägaren Daniel Haglöfs bil fick han genom gemensamma kontakter.

Henric Nilsson i mitten och Johan Lundin till höger. FOTO: PWR Racing Team.

Johan och Henrics jobb betraktas av många som varje mekanikers dröm.
Fascinationen för mullrande motorer i kombination med tävlingsmomentet och att resa till olika banor låter spännande, men vad är förutsättningen för att klara det många gånger utmanande jobbet som racingmekaniker?

– Stresstålig, att kunna samarbeta och en mental styrka för att orka med. Det blir långa dagar, inga åtta timmar precis. Ibland mekar vi till mitt i natten, säger Henric.

– I grunden ligger ett brinnande intresse för har man inte det då ledsnar man nog ganska fort. Det är extremt mycket jobb med långa dagar, veckor i sträck. Sedan behöver man vara stresstålig, och noggrann. På banan kan allt hända. Gör föraren ett misstag går det ofta att hämta hem, men tappar bilen ett hjul på banan kommer inte bilen i mål, säger Johan.

”Ett 50-tal gånger”

Och, det är många gånger de små detaljerna som visar sig vara helt avgörande. I vintras plockade Johan och Henric ner bilarna i beståndsdelar, och gick grundligt igenom varje detalj innan de satte ihop bilarna igen. Allt för att ge teamets förare och ingenjörer bästa förutsättningar och bra material att jobba med inför tävlingssäsongen.

– Vet inte hur många gånger vi har skruvat isär bilarna sedan i vintras, skulle tippa på ett 50-tal gånger, säger Johan och Henric nickar instämmande.

Tävlingsbilen består mest av originaldelar, runt 75 procent. Intill Seats fabrik ligger motorsportavdelningen, så man plockar bara en kaross från löpande bandet i fabriken och bygger sedan klart den.

I samband med tävling är tempot i depån hektiskt. Från tidig morgon till sen kväll, där varje minut ägnas åt att få bilen i topptrim. Det gäller att hålla fokus och även humör på topp, och ge det lilla extra när det är tungt och stressigt.

– Det är viktigt med lagkänslan. Har man inte ett bra team där alla är på rätt plats och jobbar som ett team kommer man ingenstans, säger Henric och Johan fyller i:

– Jobbar man 200 timmar och sedan inte får ett tack då är man inte kvar på det stället. Det är viktigt att känna att man har en del i framgångarna, och det gör vi.

Enorm press

Mellan tester, kval och de tre racen behöver racingbilen all uppmärksamhet när viktiga poäng står på spel. Det gäller att klara av att leverera under enorm press, och samtidigt vara noggrann och absolut säker i varje beslut. Samspelet är A och O.

– Den stora utmaningen blir när något går åt helsike, om en växellåda rasar mellan två heat eller kval. Man får inte stressa, måste hålla sig cool och göra allt det man vet att man kan. Göra jobbet metodiskt. Man litar på varandra, behöver inte ens tänka utan man läser varandras tankar. Vi behöver bara titta på varandra, säger Johan.

Henric Nilsson. FOTO: PWR Racing Team

– Tidspressen är den stora utmaningen, men det är bara att fokusera. Bilen ska ut på banan igen, säger Henric.

En stor fördel i jobbet som mekaniker är förmågan att ta till sig av den samlade erfarenheten i teamet och samtidigt vara nyfiken och våga ifrågasätta och på så sätt bidra till teamets utveckling. Med 15 år av erfarenheter som racingmekaniker har Johan utvecklat ett par talanger utöver att meka – tillverkning och reparation av kompositprodukter samt lackering.

Drivkraften bakom Johan och Henrics yrkesframgångar är att få jobba med sitt intresse för motorsport.

– Jobbet är väldigt omväxlande och vi styr arbetet ganska mycket på egen hand. Det är roligt att få hålla på med det man gillar, det är den hobby som jag har haft hela livet, säger Johan som tävlade i gokart fram till 16 års ålder.

– Framförallt är det frihet under ansvar. Att kunna se resultat av att hela teamet lyckas. Sedan är det aldrig en dag som är den andra lik.

Båda lever sin dröm

Johan som har mekat åt stjärnor som Kenny Bräck, Mika Häkkinen och Stefan ”Lill-Lövis” Johansson har redan förverkligat en stor dröm – att vara med på Le Mans.

– Det var helt makalöst, helt galet. Det är så stort, hela cirkusen runt omkring.

Även Henric har rest runt i världen som mekaniker, i Europa och Sydamerika, och lever sin dröm.

– Det är drömjobbet. Racingen överlag. Mig spelar det ingen jättestor roll vilken typ av motorsport det är utan det är tjusningen med hela grejen, att få åka runt på olika platser och jobba som mekaniker.

För den som vill satsa på en karriär som mekaniker i ett motorteam finns det goda förutsättningar, om viljan finns där.

– Det kan vara svårt att komma in, men har man väl kommit in i det är det svårt att ta sig ut, säger Johan och skrattar innan han fortsätter:

– Det behövs alltid duktigt folk, för jobb finns det hela tiden. Man får börja på botten och göra allt skitjobb, skrapa däck, putsa bilar och fälgar. Jag tror att har man inte ett brinnande intresse kan det svårt att börja där på botten. Man vill gärna hoppa in och göra de där fräna grejerna direkt.

Vägen ligger med andra ord öppen för den som är beredd att kavla upp ärmarna på verkstadsoverallen.

 

FAKTA
Mekanikernas jobb mellan racen
Efter varje deltävling transporteras tävlingsbilarna till teamets anläggning i Vikmanshyttan. Där börjar sedan arbetet med att skruva isär bilarna. Mekanikerna rensar hela hjulupphängningen, drivlinan och växellådan. Därefter går de igenom kopplingen, alla bildelar ska rengöras och kontrolleras så inget är trasigt och sedan ska allt smörjas och monteras ihop. Till sist görs en inställning på bilen. Att plocka isär och skruva ihop en racingbil tar en vecka, om inget ska lagas.

Tävlingsbilen
SEAT Leon Cupra TCR består mest av originaldelar, runt 75 procent. Det som är special är: Störtburen (skyddsburen), stolen, bältena, växellådan, bärarmarna fram, lite annorlunda hjulupphängning, stötdämpare och skärmbreddarna.

Tävlingskalender 2017
6 maj Ring Knutstorp
20 maj Alastaro
17 juni Solvalla
9 juli Karlskoga
3 september Anderstorp
16 september Mantorp Park – Final

FRÅGAN
Servicetekniker eller mekaniker?

– Beror på vem du frågar men jag säger mekaniker, säger Johan Lundin.

Publicerat: 30 augusti, 2017 Senast ändrad: 15 januari, 2023
Skrivet av redaktionen

Vi i redaktionen är erfarna biljournalister och bilentusiaster som här samlar all information bilägare kan ha nytta utav.